“Dijken lopen wel degelijk gevaar door windpark”

Urk, 13 augustus 2013 Nu het heiwerk voor Windpark Noordoostpolder deze week begint, trekt comité Urk Briest opnieuw aan de bel. De dijken van de Noordoostpolder lopen wel degelijk gevaar door de aanleg van Windpark Noordoostpolder, zegt Urk Briest, temeer omdat eerdere graafwerkzaamheden al voor problemen zorgden.

Hoewel de Raad van State het groene licht voor de bouw van het mega windpark binnen en buiten de dijken nabij Urk gaf, zegt Urk Briest dat het heien groot gevaar kan opleveren voor het fragiele dijklichaam.

We zijn met talloze onderzoeken om de oren geslagen, maar blijven het herhalen: de bouw van dit windpark is en blijft een risicovol project. Wil de regering werkelijk onze veiligheid in gevaar brengen?, vraagt Urk Briest zich af.

Lees meer...
 
Uitspraak van Raad van State is onlogisch, zegt Urk Briest

Urk, 9 februari 2012 – Urk Briest vindt de uitspraak van de Raad van State in de zaak tegen Windpark Noordoostpolder ‘onlogisch’. “De Raad geeft toe dat het plan rammelt maar laat  het project toch doorgaan; dat is niet logisch”, zegt het comité. Het comité noemt de bouw van Nederlands grootste windpark ‘een ramp voor Urk’.

Hoewel het comite deels in het gelijk is gesteld en de windboeren en Minister de proceskosten moeten betalen, is Urk Briest zeer teleurgesteld in de uitkomst.

Volgens het comité spreekt de Raad van State zichzelf tegen. "De Raad heeft het besluit tot vaststelling van het Rijksinpassingsplan voor het windpark deels vernietigd. Ook geeft ze aan dat de bouwvergunningen te vroeg zijn verleend. De hoogste bestuursrechter zegt dus dat het project van alle kanten rammelt maar laat de bouw op grond van 'eigen overwegingen' en op basis van latere rapporten en beleidstukken toch doorgaan. Dat is niet logisch", aldus Urk Briest.

Lees meer...
 
Urk Briest in brief aan Huizinga: veiligheid polder in gevaar

Urk, 22 april 2009 – De veiligheid van tienduizenden inwoners van de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Lemsterland loopt mogelijk gevaar, als binnen enkele jaren de bouw van honderd enorme windmolens langs de IJsselmeerdijken van start gaat. In een brandbrief aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat vragen het Comité Urk Briest en enkele bewonersorganisaties uit de Noordoostpolder om nader onderzoek naar de uitwerking van het bouwproject op de stabiliteit van de polderdijken.

De organisaties van verontruste inwoners willen de garantie dat hun veiligheid niet in het geding zal komen. Volgens de brief is de veiligheid serieus in het geding, nu minister Van der Hoeven van Economische Zaken alle prioriteit lijkt te geven aan de realisering van wat inmiddels bekend staat als ‘windmolenpark Urk’. Staatssecretaris Huizinga is verantwoordelijk voor de primaire waterkeringen, de dijken en de kustbescherming.

Lees meer...
 
Tweede Kamer: Vervuil Urks horizon niet onnodig

25 april 2009 – Tijdens een kort plenair debat nam de Tweede Kamer deze week (23 april)  een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen de horizon van het beschermde dorpsgezicht van Urk niet onnodig te vervuilen. Leden van comité Urk Briest boden de kamercomissie Economische Zaken op 7 april een petitie aan.

De motie was ingediend door Halbe Zijlstra van de VVD en werd gesteund door SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de PVV en het lid Verdonk. Volgens de motie hebben de windmolens ‘onmiskenbaar een visueel-ruimtelijke impact op het dorp Urk’.  De tweede Kamer roept de regering op tijdens de besluitvorming rond het geplande windmolenpark ‘rekening te houden met de maatschappelijke en cultuurhistorische waarden’.

Lees meer...
 
Besluitvorming rond windpark gebaseerd op misleidende informatie

Urk, 23 maart 2009 - Volgens het comité Urk Briest is de besluitvorming rond Nederlands grootste windpark in de Noordoostpolder gebaseerd op misleidende informatie. Het comité wil daarom met Minister Maria van der Hoeven in gesprek. Het comité vraagt de Minister in een brief tijd in te ruimen tijdens haar geplande bezoek aan Urk.


Volgens Urk Briest vond een belangrijk deel van de besluitvorming rond de komst van het windpark plaats toen de preciese plannen niet bekend waren. ‘Eventuele politieke besluitvorming in de Provinciale Staten van Flevoland, de gemeente Noordoostpolder of het Waterschap Zuiderzeeland van voor die datum moet hebben plaatsgevonden op basis van misleidende informatie of vage ideeën, in ieder geval niet op grond van de werkelijke plannen. Politici uit die diverse raden bevestigen dit. Wij kunnen ons ook moeilijk indenken dat eventuele vergunningverlening van voor die datum rechtmatig is geweest, omdat de megalomane omvang van het park niet bekend was bij de vergunningverleners’, aldus het Comité.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...